Een carrièreswitch naar hovenier kan een goede stap zijn voor diegenen die meer verbinding met de natuur zoeken en graag creatief bezig zijn. In deze blog verkennen wij de stappen die je kunt nemen om gemakkelijk de overstap te maken naar deze fantastische sector.
Carrière als hovenier; wat trekt je aan?
Begin met een zelfonderzoek om te begrijpen wat je aantrekt in het hoveniersberoep en wat je hoopt te bereiken met deze carrièreswitch. Wij helpen je met een paar voorbeelden die ons enorm trekt.
Passie voor de natuur
Veel beginnend hoveniers worden aangetrokken door hun liefde voor de natuur en de wens om buiten met hun handen te werken. Overweeg wat je specifiek aanspreekt in het werk als hovenier, zoals het ontwerpen van landschappen, het werken met planten of het fysieke aspect van het beroep.
Krijg een beeld erbij
Spreek met ervaren hoveniers, volg een dagje mee, of neem deel aan tuinbouwevenementen om een echt gevoel te krijgen voor het beroep. Deze ervaringen kunnen je helpen te bepalen of een carrièreswitch haalbaar en wenselijk is voor jou.
Wij hebben ook een blog geschreven over hoe het is om een dag hovenier te zijn. Weet je direct hoe dat eruitziet. Deze lees je hier.
Carrière als hovenier, nieuwe opleiding nodig?
Het zal niet direct nodig zijn dat je een specifieke opleiding nodig hebt. Echter is het wel mooi meegenomen als je die wilt volgen. Vaak kan je ook aan de slag zonder diploma of voorkennis en kan je een intern leertraject volgen.
Opleidingsmogelijkheden
Hoewel ervaring in de praktijk enorm belangrijk is, kan een formele opleiding in bijvoorbeeld Tuin- en Landschapsinrichting je technische kennis en begrip van het vakgebied verdiepen. Kijk naar cursussen en trainingen die worden aangeboden door gespecialiseerde scholen of instituten. Het is ook mogelijk om dit intern te volgen bij Lepona.
Certificaten en licenties
Afhankelijk van waar je woont en werkt, kun je bepaalde certificaten of licenties nodig hebben om als hovenier te werken. Deze kunnen betrekking hebben op veiligheid, het gebruik van pesticiden of andere specialismen binnen het vakgebied. Zoals bijvoorbeeld als graafmachine bestuurder.
Ervaring opdoen
Kennis over het vak, de planten, enzovoort is natuurlijk belangrijk. Maar het meeste leer je gewoon door te doen. Zo kan je eigenlijk al snel veel ervaring opdoen.
Begin klein
Begin met kleinere tuinierprojecten, zoals tuinonderhoud voor vrienden en familie. Dit helpt je om vaardigheden op te bouwen en te bepalen welke aspecten van het vak je het meest aanspreken. Daarnaast leer je ook al veel over planten en begin je je creativiteit aan te wakkeren.
Maak de carrièreswitch naar hovenier
Als je uiteindelijk al je afwegingen hebt genomen kan je de switch maken. Dit is een keuze die je geheel zelf moet maken, maar vraag vooral om advies en hulp van mensen om je heen. Uiteraard mag je gewoon al contact opnemen met bijvoorbeeld ons.
Bekijk al onze vacatures of stuur een open sollicitatie. Bezoek ook eens onze website van het tuincentrum.